Ważnym elementem każdej piekarni, cukierni czy chociażby sklepu z pieczywem jest piec piekarniczy. Obecnie na rynku dominują piece zasilane elektrycznie. Duże zróżnicowanie modeli sprawia, że piece sprawdzają się zarówno w małych punktach, jak i dużych zakładach piekarniczych. Jeśli stajesz właśnie przed koniecznością zakupu nowego pieca, to przygotowany przez nas artykuł dostarczy Ci sporo cennych informacji.
Jaką budowę mają nowoczesne piece piekarnicze?
Kupując nowy piec piekarniczy, powinieneś wybrać model o budowie modułowej. Jego największą zaletą jest łatwość konfiguracji i możliwość doposażenia w nowe elementy. Twój piec piekarniczy może zostać wyposażony w komory wypiekowe, okap, komorę garowniczą i regał, który służy do odkładania blaszek. Jednym z kluczowych elementów jest ilość komór do wypieku, która wpływa bezpośrednio na ilość świeżego pieczywa wypiekanego w tym samym czasie.
Budowa modułowa pieca pozwala na wręcz nieograniczoną rozbudowę. Wielce prawdopodobne, że rozwój firmy wymusi na Tobie zwiększanie wydajności pieczenia. W takiej sytuacji możesz swobodnie rozbudować zakupiony piec modułowy. Modułowe piece piekarnicze pozwalają na rozbudowę do 6 komór.
Czym są niezależne komory piekarnicze?
Wybierając piec piekarniczy, zwróć uwagę na niezależność działania komór. Ta niezależność polega na osobnym zasilaniu każdej komory oraz możliwości indywidualnego sterowania. Grzałka dolna i górna w każdej z komór działają niezależnie. Podobnie powinien funkcjonować układ zaparowania dedykowany do każdej z komór.
Dlaczego ta niezależność jest tak ważna? Ponieważ pozwala na wypiek różnego rodzaju pieczywa w tym samym czasie. Dzięki temu oszczędzasz czas i masz możliwość przygotowania zróżnicowanych wypieków. Oprócz tego niezależna praca komór jest praktyczna w przypadku konieczności przygotowania niewielkiej ilości wypieków. Dzięki tej funkcji nie musisz uruchamiać wszystkich komór, co w sposób oczywisty generuje oszczędności.
Co zapewnia optymalne warunki wypieku?
Piece piekarnicze mają stworzyć idealne warunki do wypieku określonych rodzajów pieczywa. W związku z tym nowoczesne urządzenia są wyposażone w panel sterowania poszczególnych grzałek i wydajny system zaparowania. Dobrej jakości piece są wyposażone w kamienny blat, który pokrywa się specjalną powłoką. Dzięki temu ciasto nie przywiera do jego powierzchni. Daje to również możliwość przygotowania pieczywa z charakterystyczną, chrupiąca skórką.
Jak wygląda obsługa pieca piekarniczego?
Na jakość wypieku największy wpływ ma prawidłowa konfiguracja pieca. Dlatego ważnym elementem urządzenia jest prosty panel sterowania. Prostota i funkcjonalność ma w tym przypadku ogromne znaczenie. Panel sterowania musi być łatwy w obsłudze i nie sprawiać problemów pracownikom. Dzięki temu dużo łatwiej uniknąć błędów w przygotowaniu idealnego pieczywa.
Kupując piec piekarniczy, powinieneś dostosować go do potrzeb swojego lokalu. Weź pod uwagę przede wszystkim rodzaj i wielkość produkcji. Odwiedzając sklep internetowy ibis.net.pl, możesz zapoznać się z bogatą ofertą pieców piekarniczych. Specjaliści pracujący w firmie Ibis z chęcią pomogą dobrać urządzenie, które pozwoli połączyć wysoką jakość wypieków z wydajnością.