Szafa chłodnicza – na co zwrócić uwagę przy jej zakupie?

0
895

Trudno wyobrazić sobie normalne funkcjonowanie sklepu, restauracji czy cukierni bez dobrej jakości szafy chłodniczej. Jej zadaniem jest utrzymanie świeżości różnego rodzaju produktów. Poza tym zapewnia odpowiednią prezentację asortymentu oraz sprawia, że obsługa klienta staje się łatwiejsza. Na rynku dostępne są różne modele szaf chłodniczych. Dobrze jest zatem wiedzieć, czym kierować się przy wyborze tej konkretnej, ale idealnie pasowała do profilu prowadzonej działalności.

Czym jest szafa chłodnicza?

Szafa chłodnicza jest urządzeniem wykorzystywanym w branży gastronomicznej oraz handlowej. W szczególności mowa tu o przemyśle spożywczym i cukierniczym. Podstawowym zadaniem szafy chłodniczej jest przechowywanie produktów żywnościowych w odpowiednich warunkach termicznych. Dzięki temu żywność dłużej zachowuje swoją przydatność do spożycia. Dodatkowo szafa chłodnicza służy do odpowiedniej prezentacji produktów. Dobrej jakości szafa, taka jak np. szafa chłodnicza Rapa zapewnia elegancką ekspozycję produktów bezpośrednio przed klientem. Aby szafa chłodnicza mogła spełniać swoje zadania, musi być trwała, solidna, estetyczna, funkcjonalna i niezawodna. Takie właśnie są szafy chłodnicze produkowane przez wspomnianą markę Rapa. Oczywiście szafa musi być również dopasowana do profilu prowadzonego biznesu.

Wybór szafy chłodniczej

Wybierając szafę chłodniczą, uwagę zwrócić należy na kilka istotnych elementów. Jednym z najważniejszych z nich jest funkcjonalność. Istotne jest tu rozmieszczenie półek oraz jakość wykończenia. Bardzo ważne są również uchwyty do otwierania drzwi. Powinny one zapewniać odpowiedni komfort w korzystaniu z urządzenia. W przypadku małych sklepów i punktów gastronomicznych świetnie sprawdzi się szafa chłodnicza Rapa. Zapewnia skuteczne chłodzenie produktów i efektowną ich prezentację. Wyposażona jest w przeszklone drzwi, co ułatwia dostęp do przechowywanych w niej produktów. Dodatkowo, co bardzo ważne, szafa ta jest efektywna energetycznie. Pamiętać trzeba, że jest to urządzenie, które musi być stale podłączone do prądu.

Szafa chłodnicza a profil działalności

Jak wspomniano, szafa chłodnicza musi być dopasowana do profilu prowadzonej działalności. W małych punktach gastronomicznych i handlowych dobrze sprawdzi się szafa chłodnicza Rapa. Dobrym rozwiązaniem może być w takim przypadku wybór szafy łączącej kilka funkcji. Mowa tu o funkcji chłodziarki i zamrażarki. Taka szafa dobrze sprawdzi się na zapleczu, zwłaszcza jeśli pomieszczenie to nie jest duże.