Jak wybrać właściwą kawę - na co zwrocić uwagę

Zainteresowanie kawą w Polsce rośnie, coraz więcej jest świadomych konsumentów, a co za tym idzie oczekiwania po stronie kupujących są coraz większe. Pojawia się między innymi coraz większa świadomość tego, że kawa powinna być dobierana również do tego, w jaki sposób będzie parzona. Ta kwestia przez wiele osób była lekceważona, a takie podejście jest błędne, ponieważ inna będzie kawa do ekspresu ciśnieniowego, inna będzie kawa przeznaczona do przelewu a inna jeszcze do kawiarki czy aeropressu. Warto się temu bliżej przyjrzeć i wybrać najlepsze ziarna do zmielenia, uwzględniając sposób ich parzenia.

Wysoka jakość kawy, świeże palenie

Decydując się na wybór kawy, warto zwrócić uwagę na pogrupowane produkty, tak jak w przypadku tej oferty – https://coffeeandsons.pl/kategoria/do-ekspresu-i-kawiarki. Oznaczenie kawy do ekspresu oznacza, że będą to ziarna najczęściej nieco mocniej palone, które pozwolą uzyskać wyjątkowy efekt z mocnym aromatem, jaki powinien się pojawić w typowym espresso. To szansa na wyciągnięcie z kawy tego wszystkiego, co kryje się między innymi w olejkach, które w kawie się znajdą. W przypadku kawy do ekspresu ciśnieniowego dodatkowo w grę wchodzi jej bardzo drobne mielenie, tak by faktycznie każdy aromat kawy był uzyskany. Przy kawiarce to mielenie musi być nieco grubsze, bo jednak nie ma tam tak silnego ciśnienia, które przebiłoby się przez drobno mieloną kawę i dużo pary pójdzie w zawór bezpieczeństwa.

Właściwa kawa na przelew

Jeszcze inną opcją będzie kawa na przelew, gdzie tutaj to mielenie w ogóle nie będzie drobne, wręcz przeciwnie zbyt drobne mielenie może sprawić, że ekstrakcja będzie zbyt długa i kawa wyjdzie niesmaczna. Więc wydaje się, że ta opcja też nie do końca będzie dobrym wyborem. Umiejętność wyboru kawy do sposobu parzenia, będzie więc miała duże znaczenie i na pewno na ten element trzeba zwrócić swoją uwagę. Ewentualnie można także liczyć na pomoc ze strony pracowników w palarniach, którzy podzielą się swoją wiedzą na temat kawy i sposobów parzenia.