Kawa

Kto z nas nie lubi pić kawy? Niektórzy piją nawet po 3-4 filiżanki dziennie – lub więcej. Ten niezwykle atrakcyjny smakowo trunek to kluczowy element każdego poranka. Wielu z nas nie wyobraża sobie życia bez kawy, wyjścia do pracy lub nawet – wyjścia z łóżka, jeśli w kuchni nie będzie czekać na nas kawa do zaparzenia. Nie powinno więc dziwić, że w sklepach pojawia się coraz więcej rodzajów kawy, wśród których możemy swobodnie wybierać. Poniżej podpowiadamy – na co zwrócić uwagę przeglądając dostępne rodzaje.

Smak kawy – o czym warto pamiętać

Smak kawy potrafi być bardzo rozbudowany. Wyróżnia się kilka istotnych parametrów służących do jego opisu – aromat, zapach, gorycz, moc i kwaskowatość to najważniejsze z nich. Ponadto, mówi się o czystości smaku – gdy w kawie nie ma żadnych dodatków zaburzających jej smak. Konsystencja natomiast określa poziom gęstości kawy po jej zaparzeniu.

W ziarnach kawy obecnych jest kilkaset różnych substancji aromatycznych i smakowych, które mają wpływ na doznawane w czasie picia odczucia. To właśnie od ich obecności zależeć będzie smak przygotowanego trunku.

Za najbardziej pożądaną uchodzi kawa o gorzkim smaku, minimalnej kwaskowatości oraz intensywnym aromacie i mocy. Niekiedy też mówi się o odcieniach smakowych kawy – który może być między innymi korzenny, czekoladowy, słodki, drzewny.

Najważniejszy jest oczywiście goryczkowy posmak. Odpowiada za niego kofeina, choć duży wpływ na jego odcień smakowy ma zastosowany sposób palenia kawy. Generlanie – im mocniej był palowa dana kawa, tym będzie bardziej goryczkowa.

Najpopularniejsze gatunki kawy

Znaleźć możemy rozmaite gatunki i rodzaje kawy, które będą prezentować odmienne walory smakowe. Nic więc dziwnego, że wielu kawoszy ma swój ulubiony typ kawy, do której picia są przyzwyczajeni i po którą zawsze sięgają.

Popularna jest kawa arabica – czyli kawa pochodząca z Etiopii, obecnie uprawiana w wielu regionach świata. Miejsce wyrastania kawowca ma duży wpływ na uzyskane walory smakowe – najczęściej są to tropikalne tereny Afryki oraz Azji, położone około 1000 metrów n.p.m. Dobrej jakości arabica powinna cechować się dorodnymi, dużymi ziarnami z wyraźną bruzdą. Arabica to niemal ¾ wszystkich kaw produkowanych na świecie.

Kawa robusta to kolejny popularny rodzaj. Jej ziarna są mniejsze niż w przypadku arabici, mają bladozielony kolor oraz prostą bruzdę przebiegającą przez ich środek. Robusta jest bardziej odporna na wpływ środowiska, dlatego uprawiana może być na terenach położonych już od 200 metrów n.p.m. wzwyż. Specyfiką robusty jest jej smak – wyjątkowo ostry oraz gorzki.

Największa popularnością cieszą się jednak mieszkanki arabici i robusty. Dla wielu koneserów kawy to właśnie ich połączenie daje optymalne rezultaty – trunek o intensywnym, lekko cierpkim, przyjemnym smaku. Niemal każdy sklep z kawą oraz market spożywczy oferuje kawę zawierającą oba gatunki ziaren.

Gdzie kupować kawę dobrej jakości?

Jeśli pragniesz poeksperymentować z różnymi gatunkami kawy, polecamy rozpocząć poszukiwania w internecie. Szczególną popularnością cieszy się sklep Labuna, z którego ofertą zapoznasz się pod adresem: https://labuna.pl/Palarnie-c2. Składają się na nią dziesiątki różnych rodzajów kawy, pochodzących z upraw całego świata. 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here