komora wędzarnicza

Wędzenie produktów spożywczych, takich jak mięso, jest jedną z powszechniejszych i popularniejszych metod, która odpowiada za konserwację produktów. Z powodzeniem działa to także na skalę przemysłową, pozwalając w jednym czasie zająć się dużą partią żywności. Służą do tego nowoczesne komory wędzarnicze – jak one działają?

Jak odbywa się wędzenie żywności?

Proces wędzenia jest stosunkowo prosty, a do realizacji potrzebny jest przede wszystkim dym. Jest on produkowany w wyniku spalania odpowiednich materiałów, do czego najczęściej wykorzystuje dobrej jakości drewno, najczęściej drzew liściastych. W zależności od tego, jakie ono będzie, ma się wpływ na rodzaj powstałego dymu, jego zapachu, a tym samym także konkretnych właściwości, jakie przejdą później na wędzone produkty. Bogaty w związki chemiczne dym, wnika w mięso, działając bakteriobójczo i niewątpliwie odpowiada za późniejszy wyjątkowy smak i aromat. Samo wędzenie jest procesem raczej czasochłonnym i może trwać od kilku godzin, do nawet w niektórych przypadkach kilku tygodni.

Czym jest komora wędzarnicza?

Komora wędzarnicza to specyficzne urządzenie, które pozwala na wędzenie potraw w sposób profesjonalny. Specjalnie przygotowana maszyna, posiada szereg dodatkowych udogodnień, w tym różnego rodzaju czujniki i sterowniki, które pozwalają na stałe monitorowanie tego, w jaki sposób odbywa się wędzenie. Innymi słowy, ma się nad tym procesem pełną i całkowitą kontrolę. Komora wędzarnicza opisana jest dokładniej na zfm-online.com/oferta/komory-wedzarniczo-parzelnicze, warto się przyjrzeć bliżej, jak ona działa, jako że współczesne techniki wędzenia wyglądają inaczej niż kiedyś.

Jak wygląda przemysłowa komora wędzarnicza?

Komory wędzarnicze mogą mieć zróżnicowaną konstrukcję i wielkość, ale jak można się domyśleć, urządzenia mające charakter przemysłowy, powinny dać radę zająć się dużą partią żywności. Najczęściej przypominają one znacznej wielkości metalową skrzynię, która wewnątrz nie wyróżnia się niczym szczególnym. Najistotniejsze są w samo działanie, czyli kanały w dolnej i górnej części tego sprzętu. Z dołu wydobywa się dym z paleniska, który swobodnie się unosi, a później odprowadzany jest on na zewnątrz.

Interesujący jest także mechanizm rotacji wsadu oraz specjalnie skonstruowany wózek, który pozwala na równomierne przesuwanie produktów poddawanych wędzeniu. Samo palenisko wykonane jest ze stali nierdzewnej i przypomina ruszt. Dzięki zainstalowanym miernikom możliwe jest stałe kontrolowanie procesu wędzenia.

Do czego służą przemysłowe komory wędzarnicze?

Jak sama nazwa wskazuje, przemysłowe komory wędzarnicze, są urządzeniami specjalnie skonstruowanymi po to, by w sposób prosty i szybki, móc uwędzić duże partie produktów spożywczych, właśnie na skalę przemysłową. Z tego też powodu, najczęściej można je spotkać w zakładach produkcyjnych, gdzie wytwarza się wyroby spożywcze, w celu późniejszej dystrybucji np. do sklepów. Nie jest to coś, co można postawić sobie w domu czy w ogrodzie. Dużą zaletą takich urządzeń jest ogromna wydajność i oszczędność.